duminică, 14 martie 2010

Licitaţia




Umbla vorba prin târg că în sala Galateca din incinta Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti se pot vedea cărţi rare, tablouri, fotografii şi manuscrise, înainte de a fi scoase la mezat.
Aşa că, am rupt două ore de la mine, ieri, ca să văd care vor fi scorurile de pornire ale canavalelor.
M-am uitat mai întâi la fotografii.
Erau şapte bucăţi, la format 90 x 60 cm, evaluate la preţul de pornire de 1.000-1.200 de RON. Una dintre ele mi-a plăcut (Capăt de drum), celelalte nu.
Constatarea mea  a fost că, deşi îţi scrie în cartea de vizită că eşti fotograf şi că mai ai expoziţii de fotografie prin ţară sau străinătate, uneori mai dai şi rateuri.
 Sau, ca să nu existe loc de dubii: un fotograf, F. Constantinescu, a spus mai anul trecut că dacă legi un aparat digital de coada unui câine şi setezi aparatul pe automat, iar câinele o ia la goană după ce a primit un şut în posterior, este imposibil ca din 100 de cadre să nu iasă cel puţin două de mare artă. So: dacă aş fi mers la licitaţie nu aş fi fost interesat de fotografii,  gândindu-mă că şase din cele şapte fotografii puteau fi făcute mult mai bine de câinele din poveste...
Au existat foarte multe cărţi, mai bătrâne decât un secol. Ce nu am înţeles este cum naiba mai aveau pe ele cotele şi ştampilele unor biblioteci din România (şi bibliotecile or da faliment?).
Mi-a plăcut să citesc şapte pagini din manuscrisul Noaptea îngerilor, de Saşa Pană, datat 23 august 1930  şi evaluat, în prezent, la 800 de RON.
De asemenea, peretele din spate şi cel din stânga sălii conţineau tablouri interesante, preţul de pornire al unora fiind de 30.000 de RON.
Una peste alta, m-am mulţumit cu un zâmbet la plecare.
Nu a costat nimic...








7 comentarii:

  1. Într-o vreme mergeam săptămânal la licitaţii, nu pentru a cumpăra ceva, ci doar pentru atmosferă şi pentru posibilitatea de a privi... trecutul... Foarte frumoase fotografiile...

    RăspundețiȘtergere
  2. Tabloul cu chitara mi se pare interesant;aglomeratia aceea de obiecte descrie destul de bine persoana care l-a pictat... .
    Fotografiile dvs. ... reusite -ca deobicei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am trecut si eu ieri pe acolo. Destul de imprastiata si neatenta insa am remarcat doua lucruri: o carte scrisa de Nicolae Breban - cat l-am urat pentru animalele lui bolnave si pentru Bunavestire in liceu - si un tablou numit "In Orient".

    RăspundețiȘtergere
  4. Super faine fotografii, mai ales prima mi se pare ireal de frumoasa.Hmmm, nu as fi crezut niciodata ca fotografia creeaza dependenta :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @Cristian: licitaţiile au sarea şi piperul lor.
    @ MF> doar dna din ultima imagine a fost simultan în sala cu mine, iar Dvs nu semănaţi cu ea.
    @Bogdan: încă mai ai timp să mergi la licitaţie :)

    RăspundețiȘtergere
  6. nu am participat niciodta la o licitatie, indiferent de ce se pune in vanzare...dar pare interesant ...nu neaparat sa cumpar ceva dar macar de surprins niste cadre si tot e ceva

    RăspundețiȘtergere
  7. @Joykarisma: este posibil ca, în mai, să ajung să-l fotografiez pe pufos!
    @ Adrian: spor...

    RăspundețiȘtergere