duminică, 10 ianuarie 2010

Biserica Sf. Lazăr / Church of St. Lazarus


Vedere frontală

 
Detaliu clopot din turnul principal

 
Vedere deasupra altarului, spre dreapta

 


 Detaliu candelă

Lăcaşul de cult este amplasat pe strada Agiou Lazarou din Larnaca. Biserica a fost construită în sec. IX, iar tradiţia locală menţionează că a fost ridicată pe locul unde a fost înmormântat Sf. Lazăr, "cel ridicat din morţi de către Hristos". Ultima restaurare a avut loc în sec. al XVII-lea.
Cel mai fotografiat loc de către turişti este amfora din dreapta culoarului de acces. Aşa rezultă vestita fotografie "yola" (Io la Sf. Lazăr...). Pentru asta se stă la rând. Pentru turişti ar fi fost mai lejer , de ex, să zboare cu avionul până la Bucureşti, să  se fotografieze cu amforele din Grădina Cişmigiu şi să se întoarcă, decât să aştepte să se elibereze cactusul amplasat în amforă...dar nu-i bai, ciprioţii sunt inventivi: au tras o terasă imediat lângă biserică, cu scaune împletite, umbreluţe şi tot dichisul.
Ce mi-a plăcut: se permite aprinderea lumânărilor în interiorul bisericii (lumânările nu costă nimic!); accesul în muzeu este gratuit, chiar şi atunci când se ţin slujbe.
Ce nu mi-a plăcut: porumbeii sunt cei mai hăituiţi! Preoţii au umplut acoperişul cu o reţea din sârmă, ca aceştia să nu-şi mai lase amprentele...
Despre mormântul Sf Lazăr,  cu altă ocazie...

2 comentarii:

  1. I'm always fascinated with old churches, they somewhat reflect the country's history. Nice shots by the way...

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunata biserica, minunate poze, un cer superb ce aduce a primavara... Cine stie acolo de zapada? Ff frumos

    RăspundețiȘtergere