sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Piaţa volantă


Din Strada Ermou, aflată  la mică distanţă de biserica Sf. Lazăr, se intră în piaţa volantă din Larnaca. Dimensiunile acesteia sunt aproximativ egale cu cele ale Pieţei Amzei din Bucureşti. Comercianţii îşi expun marfa în lăzi din plastic, preţurile fiind scrise pe cartoane albe. Nimeni nu-şi strigă marfa  şi nimeni nu trage de tine să cumperi ceva. Indiferent că este vorba de struguri, banane, cartofi sau nuci, produsele sunt foarte proaspete şi egale ca dimensiuni. Preţurile sunt cu 20-30 de eurocenţi mai mari decât cele din market-urile bucureştene.
După-amiază, comercianţii şi lăzile lor din plastic dispar în neştiut. Spaţiul pieţei volante devine o parcare obişnuită. La unul dintre capetele pieţei  este deschis un magazin care vinde şi produse tradiţionale din carne mai mult decât piperate. Numele acestora şi preţurile sunt scrise în română. O întreb pe vânzătoate dacă înţelege română. Femeia se uită absentă. Din spatele meu se precizează că femeia nu ştie limba lui Eminescu, dar că uneori o mai rupe pe bulgară. Este un bărbat de înălţime medie, slăbuţ, îmbrăcat în negru. A venit să-şi cumpere doar o căpăţână de usturoi. Zice că în Larnaca sunt 2.000 de români, care lucrează mai ales în construcţii şi agricultură. De câteva luni se găseşte de lucru mai greu.
Românii călători închiriază o vilă cu 200 EUR şi locuiesc în ea câte 3-4. Cel mai prost salariu, pentru un necalificat, începe de la 600 EUR/săptămână. Ca să le fie mai uşor în ceea ce priveşte oportunităţile de angajare, românii editează şi un ziar în limba maternă şi frecventează un restaurant cu specific românesc ,aflat pe plajă, aproape de aeroport, dar departe de centrul oraşului...
Mă despart de posesorul căpăţânii de usturoi, care răsuflă uşurat când află că sunt doar în trecere prin oraş şi că nu am de gând să-i fac concurenţă...

8 comentarii:

  1. why do you call it Piata volanta?

    RăspundețiȘtergere
  2. ati descris orasul cu liniste, cu detasare...poate de aceea indraznesc sa vreau altceva decat ...anume smochine si masline...smochinele sa fie din smochin , nu din supermarketing:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu ii faci concurenta direct... dar la 600euro/saptamana minim si 200 pe luna chiria cred ca o sa fim destui sa plecam acolo si sa incercam sa-i facem concurenta! :)) Multumesc pt informatie!

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Danca Danela: măslini am văzut, dar nu era sezonul lor...cât despre smochini...va trebui să mă întorc ca să vă mulţumesc privirile...promit...

    RăspundețiȘtergere
  5. @AnDRAW: la valoarea ta nu ai să foloseşti informaţia pentru tine...

    RăspundețiȘtergere
  6. Cartofii aia puteai si tu sa-i coci, si sa pui si niste usturoi langa. Abia apoi sa-i fotografiezi.:D

    RăspundețiȘtergere
  7. Voi posta ceva cu mâncare murată şi plină cu usturoi...made in Larnaca...dar nu ştiu în ce zi!!
    Cred că aş încerca într-o zi de post...:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu conteaza, seara sa nu fie, ca aia-i grav:))

    RăspundețiȘtergere