luni, 18 ianuarie 2010

Agia Faneromeni / Church Faneromeni

 
 

În parcul din strada Leoforos Faneromenis din Larnaca, aflat la un km de plajă, ciprioţii au realizat un complex de clădiri  care l-ar face invidios pe orice arhitect (GPS 34°54'39"N, 33°37'41"E ). În locul respectiv au fost identificate ruinele unei biserici medievale (ceva în genul ruinelor din centrul vechi al Bucureştiului, dar mult mai bine puse în evidenţă), amenajându-se un lăcaş de cult la mică distanţă (detaliu în prima imagine) de mărimea bisericii Mihai Vodă. Căldura i-a făcut pe ierahi să umple pereţii bisericii cu aparate de aer condiţionat, o adevărată fericire pentru amatorii de imagini.
Dimensiunile reduse ale clădirii i-au determinat pe ciprioţi să dezvelească, la 50 de metri de edificiul antic, un al doilea lăcaş de cult, în formă de cruce treflată (detaliu în a doua imagine), care rivalizează ca mărime cu Biserica Caşin din Bucureşti.
Din păcate, niciuna dintre cele două biserici nu au avut program de lucru cu publicul, aşa că habar nu am cum arată în interior...

5 comentarii:

  1. Frumoase culorile si lumina ... si arhitectura :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Petre Ţuţea-Cugetări
    "Stii unde poti capata definitia omului ? – te întreb. În templu. În Biserica. Acolo esti comparat cu Dumnezeu, fiindca exprimi chipul si asemanarea Lui. Dacă Biserica ar disparea din istorie, istoria n-ar mai avea oameni. Ar disparea si omul. În biserică afli ca existi. Ce pustiu ar fi spatiul daca n-ar fi punctat de biserici! În afara de cărti nu traiesc decît dobitoacele şi sfintii: unele pentru ca n-au ratiune, ceilalti pentru ca o au într-o prea mare măsură ca sa mai aiba nevoie de mijloace auxiliare de conştiinţă".

    RăspundețiȘtergere
  3. frumoase cadre, foarte buna si editarea ... felicitari

    RăspundețiȘtergere
  4. a doua imi place foarte mult

    RăspundețiȘtergere
  5. @Veronique - dar preferi arhitectura...
    @Danca Danela - frumoasă postarea Dvs, de azi, cu peceţile rupte
    @Cristian Ion - lasă "glumele" şi hai în excursie. Mulţumesc! (pentru aprecieri, nu pentru refuz:))
    @Ellena: E firesc, noul treflat este mai grandios în comparaţie cu medievalul prăfuit.
    _______

    PS: Mâine vom mirosi un trandafir...

    RăspundețiȘtergere