joi, 23 iunie 2011

Istoria nu se învaţă pe vapor...



Regele Mihai şi-a semna actul de abdicare la 30 decembrie 1947,
în vreme ce tancurile sovietice se aflau în faţa Palatului Regal.
Pentru cei care ar sta pe un vapor şi ar frunzări o carte de istorie care nu face trimitere la surse,
din cauză că în ziua de azi este mult mai uşor să scrii cărţi din cărţi decât să mergi la documentele de arhivă,
ar fi destul de uşor să-şi dea cu presupusul că Regele Mihai a visat urât în noaptea de 29 decembrie 1947,
iar a doua zi a abdicat cu seninătate, "trădând interesul naţional".
În istorie nimic nu este lăsat la voia întâmplării.
Dacă s-a întâmplat ceva, înseamnă că aşa a fost planificat să se întâmple...
La 29 decembrie 1947, comuniştii au adoptat un Plan de măsuri privind înlăturarea monarhiei şi proclamarea Republicii Populare Române.
Planul, compus din două puncte - măsuri de securitate şi măsuri politice - arată modul în care s-a pregătit debarcarea regelui Mihai.
Din punctul de vedere al securităţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Apărării Naţionale aveau sarcina de a păzi anumite obiective (instituţii, puncte strategice, telefoane, căi ferate, lucrări de artă, radiofuziune etc.).
Se alarmau toate unităţile de rezervă, iar Gheorghiu Dej şi Petru Groza aveau să-i impună regelui să fie primiţi în audienţă
la 30 decembrie, cel mai târziu la orele 12-13.
Din punct de vedere politic s-au convocat parlamentarii pentru ziua de 30 decembrie.
S-a stabilit să se transmită la radio actul abdicării şi proclamaţia guvernului,
iar Parlamentul să desemneze un organ provizoriu de conducere, format din Petru Groza, Niculi Ion, prof. Parhon, Vasile Vaida şi Ştefan Voitec. Gheorghiu Dej avea să fie numit preşedintele Consiliului de Miniştri.
După ce regele Mihai şi-a semnat abdicarea, în stenograma Consiliului de Miniştri din 30 decembrie 1947 sunt menţionate cuvintele
pe care Petru Groza le-a adresat miniştrilor: Actul acesta (al abdicării) s-a făcut prin bună învoială. Istoria va înregistra o lichidare prietenească a monarhiei. (...) Ca să utilizez o expresie a reginei mame, poporul român a făcut azi un divorţ şi decent şi elegant de monarhie.
(...) Vrem să se ştie pretutindeni - şi aceasta este foarte important -   lucrul acesta s-a făcut cu cuminţenie, la timpul său.
Dacă persoana îndrăgostită de vapoare ar fi avut consilieri buni, putea să spună că regele Mihai nu a avut suflet atunci când a refuzat cererea de graţiere a mareşalului Ion Antonescu, solicitată de mama acestuia, atâta vreme cât prerogativele regale îi permiteau acest lucru, în contextul în care viaţa este un dar divin...

14 comentarii:

  1. ... da catalin ..! jos palaria pentru ce ai scris ..! istoria se studiaza cu respect si seriozitate ....!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si cum a fost cu cererea de gratiere?

    RăspundețiȘtergere
  3. Direct la țintă!
    Și când te gândești că asemenea incompetenți conduc țara îți vine să te urci pe un vapor și să pleci.

    RăspundețiȘtergere
  4. Parca nu era destul ca e atat de crunt totul....a mai trebuit sa mai si crap de rusine auzind ce spune despre MS Regele, nimicul asta care ne "conduce".

    Multumesc pentru fotografie si text, Catalin.

    RăspundețiȘtergere
  5. Tipul de pe vapor face parte din categoria -extrem de numeroasa a romanilor care zic "Care , ba , ala?? Da-l ba -n P...la mea!"
    Nici nu mai conteaza de cine vorbesc.
    NU au nici o valoare pentru ca nu au nici cultura nici educatia necesara.
    E atat de usor sa judeci dupa zeci de ani...
    Din pacate asta e...de aceea romanii se regasesc , e romanul de la colt de strada , cel din baruri, din santiere , din piete, din Ferentari...

    RăspundețiȘtergere
  6. Ferdinand I-ul este singurul rege ce a iubit România, restul sunt nişte farsori ce ne-au vândut la nemţi, umblau după femei uşoare şi au fugit în străinătate pentru o mână de arginţi.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce ușor este să judeci! Sau să pleci. Sau să întorci capul. Sau să arunci vorbe....

    RăspundețiȘtergere
  8. Din fericire marinarul nu va ramane in istorie cu nimic pentru ca asta este, un mare nimic. Regele nu trebuie sa se coboare la mintea unui om de nimic. Istoria nu se poate schimba dupa cum vor politrucii de partid.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cornel romanii au schimbat istoria cand l au votat pe Basescu . acu sa o schimbe sa l dea jos . Bine ca il iubiti pe Rege . Vad ca asteptati alt salvator . Asumati-va responsabilitatea . Regele a facut istorie . Basescu a facut istorie prin emigrarea romanilor

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu cred, sincer, ca omul care a dat foc la niste nave prin porturi straine nu a gandit cand a vorbit, asa cum face intotdeauna. Atat. In rest nici nu mai conteaza. Cinci milioane de romani l-au votat. Pentru oricine, cifra asta e semnificativa. Ar trebui sa ne spuna ceva...

    RăspundețiȘtergere
  11. Madalina: Nu toti romanii l-au votat pe Basescu, ci doar o parte dintre ei, care probabil ca acum regreta. Eu nu astept sa pice din cer vreun salvator sau mesia, pentru ca intr-o tara normala opozitia ar fi schimbat demult regimul, daca acesta nu are demnitatea sa demisioneze.

    RăspundețiȘtergere
  12. @ Feri: ...şi timp...
    @ Dreamer: un foc de paie...
    @ Vera: aştept ca Bucureştiul să devină port la Dunăre...
    @ MM: nu am făcut nimic senzaţional
    @ Monica: asta e...
    @ Costea: Carol I a murit la Sinaia...
    @ Septembrie: prea general...
    @ Cornel: dar se poate rescrie :)
    @ Mădălina: eu nu îl iubesc pe...
    @ M: majoritatea a decis...
    @ Cornel: lăsaţi zilei răutatea ei...

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu nu adept al monarhiei şi nici fostul rege Mihai nu este printre persoanele foarte apreciate de mine, însă ce aberaţii a spus mult iubitul nostru preşedinte nu arată decât prostia şi superficialitatea cu care a tratat şi tratează persoanele şi evenimentele care-l înconjoară. Aproape totul o face la modul personal (mă îndoiesc că nu are vreun consilier pe acolo care să-l sfătuiască de bine) şi mai ales, din nefericire, dependent de relaţia bună sau rea ce o are cu respectiva persoană. Extrem de prost diplomat, lipsit total de viziune şi plin de ură sunt cele câteva caracteristici definitorii ale preşedintelui nostru. Pe care-l vreau cât mai curând plecat din această postură.

    RăspundețiȘtergere
  14. @ Marcel: va pleca curând!...
    în concediu de odihnă :)

    RăspundețiȘtergere