luni, 18 noiembrie 2013

Cărăușul...



ATB - No fate

Cărăușul este un titlu destul de blând, chiar mincinos aș putea spune, care încearcă să cosmetizeze involuția sau faptul că modernizarea este numai un cuvânt de dicționar, ce nu se poate adapta pe plaiurile unde Dumnezeu, din greșeală sau neatenție, și-a vărsat coșul cu bunătăți...
Cum trecutul nu vrea să moară, constatăm că suntem mai ancorați în Evul Mediu din punct de vedere al tehnologiei din agricultură, cu câteva mici ajustări, care nu schimbă foarte mult datele problemei.
Carele cu boi din perioada interbelică au fost înlocuite cu cai, însă căruțele au continuat să aibă, chiar și în ani `80, roți din lemn, acoperite cu șine metalice. Atunci s-a produs o mică mutație: multe din tractoarele care înnegreau câmpurile au fost scoase din uz, iar roțile utilajelor au fost montate la căruțe, fiind folosite și în prezent. Inovația a dus însă la decesul treptat al tâmplarilor, care și-au restrâns domeniul de activitate la producerea unor mici obiecte de uz caznic, iar toamna la fabricarea de putini și butoaie.
De asemenea, hainele folosite în agricultură nu au mai fost produse în casă, fiind cumpărate din comerț, începând cu anii `50. Primăvara și vara s-au folosit pantaloni din stofă și cămăși cu mânecă lungă, adâugându-se  pulovăre din lână, lucrate la andrele, odată cu venirea toamnei, și cojoace și căciuli din blană de oaie pentru vremea de iarnă, rezultatul mieilor sacrificați de Paște, ale căror piei au trecut prin mâna unui tăbăcar local.
Creșterea producției cu orice preț, când sate întregi au fost rase cu buldozerul pentru mărirea suprafețelor arabile,  a dus la modificarea ținutei țăranilor în anii `80: salopetele au înlocuit pantalonii din stofă, iar cojoacele din piele de oaie au lăsat locul șubelor. Numai că, falimentele în lanț ale fabricilor, începând cu anii `90, au determinat renunțarea la pantalonii de salopetă și folosirea pe scară largă a pantalonilor de blugi.
Cu alte cuvinte, majoritatea agricultorilor români contemporani se deplasează cu o viteză care nu depășește poștalioanele din vremea regelui Carol I, iar din punct de vedere vestimentar sunt un amalgam dintre un cowboy și un muncitor din perioada când planul cincinal se realiza în patru ani...

7 comentarii:

  1. blugii moderni au fost de la inceput conceputi ca pantaloni de lucru si-au fost folositi de taietorii de lemne. lumea-i stie de americani (ei i-au impus in forta pe piata, adevarat), dar ei au fost italieni, materialul are radacini frantuzesti si-acum se fabrica in china. carausul e in trend...:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La ora asta sunt mai interesante tornadele decat blugii...:)

      Ștergere
  2. Cica blugii au fost croiti pentru prima data chiar la Genova, in epoca Republicilor maritime, pentru lupii de mare. Ascultam zile trecute la radio, ca cica francezii sunt mari inventatori doar ca au o mare problema marketingul. Nu - s capabili sa si vanda. Cica ei au inventat tableta iar americanii au facut-o celebra. Tot ei si ideea de site de socializare pe care americanii au facut-o fooarte cunoscuta. Tot francezii au gasit si netul ...
    Si Statuia Libertatii , tot francezii au facut-o....cadou....:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot francezii au inventat si fotografia, numai ca inovatia a fost furata de un francez de la un alt francez :)
      Cat despre Statuia Libertatii, nu au fost francezii chiar asa de neinspirati - au pastrat o copie mai mica intr-o localitate franceza. Cadoul nu a fost facut din simpatie pentru americani, ci mai degraba a fost o aroganta la adresa dusmanului secular care a pierdut coloniile de peste ocean: Anglia. ;)

      Ștergere
  3. Colors are very nice ...... i like this shot.

    Greetings, Joop

    RăspundețiȘtergere
  4. Răspunsuri
    1. Omul se plimba printr-un loc in care a fost porumb. A arendat mai multe terenuri, iar porumbul l-a vandut unei firme de colectare cu 80.000 de lei - aproapre 20.000 de EUR.
      Bani sunt, dar nu se investesc in tehnologie....

      Ștergere