vineri, 1 noiembrie 2013

Gânduri despre România...                România a devenit fascinantă nu prin faptul că zilnic se întâmplă câte ceva, ci prin faptul că multe din evenimentele care ne trec prin fața ochilor nu ar trebui să existe. O incursiune în viața cotidiană ne aduce un zâmbet amar, constatându-se că profeția cu cei 20 de ani a lui Silviu Brucan, privind tranziția la democrație, a fost mult prea optimistă.
 Majoritatea oamenilor au devenit experți în probleme de care nu au habar. Claxonul a devenit o prelungire a vocii, iar mulți adorm cu mâna pe el, încercând să imite sirena lui Vasile Roaită. Aglomerația este un bun motiv pentru ca buzunarele să treacă la cură de slăbire, împinse de la spate de mâini cu degete subțiri. A reclama a devenit un sport național, iar de câștigat nu câștigă cine are dreptate ci persoana care știe unde să arunce cu banii.
Trăim într-o criză perpetuă, însă mașinile de lux de pe străzi spun cu totul altceva: Bucureștiul este campion la Jeep-uri în comparație cu Parisul, deși orașul de pe malurile Senei are un PIB de 478 de miliarde de euro, adica de 2,8 ori mai mare decât PIB-ul Romaniei. Furtul a devenit un împrumut de scurtă durată, din motive estetice, iar când se constată fapta, pârâtul susține că a fost terorizat psihic de acuzat în materie de drepturi de proprietate, cerând daune morale. Tot în materie de furt, bagajele pasagerilor care pleacă sau vin în România, pe calea aerului, au devenit un adevărat rai: bani, telefoane, ceasuri, laptopuri etc. ajung la salariații care le duc la cală. Odată la câteva luni, poliția mai reține câțiva amatori de chilipiruri din bagajele călătorilor.
Cel mai bun mod de a arunca gunoiul menajer nu este la tomberon, ci direct pe trotuar. Cu cât înălțimea de la care se aruncă gunoiul este mai mare cu atât mai bine. În cazul în care cantitatea de gunoi depășește capacitatea trotuarului, spațiile verzi dintre blocuri sunt exploatate cu succes.
 Demisia de onoare dintr-un minister nu înseamnă nimic altceva decât că procuratura a dovedit că un înalt funcționar a luat mită pentru a favoriza o anumită persoană.
Tinerii au dispărut cu desăvârșire din localități întregi: și-au găsit de lucru în Occident. În România nu mai este posibil să lucreze - fabrici întregi au devenit una cu pământul după ce au fost privatizate cu succes. De asemenea, când un miliardar român le vorbește românilor stabiliți în Occident nu uită să-i încurajeze că, indiferent de cât de greu le este acolo, este mai indicat să nu se întoarcă în România, motivând că pe plaiurile mioritice le va fi infinit mai greu.
Legile au rolul lor, însă sunt mai schimbătoare decât starea vremii în funcție de cum dorm noaptea cei care sunt la putere. În schimbul donațiilor de pături, găleți cu pește și potcoave de cai morți, la care se adaugă ca bonus plimbarea cu autocarul/ microbuzul, se obține un mandat de parlamentar. Peste alți patru ani se schimbă colegiul electoral: sunt și acolo suficienți săraci care votează pentru a avea burta plină o zi, nefiind interesați de proiecte de dezvoltare.
Pierzi în prima instanță, câștigi la recurs, pierzi și câștigi la următoarele, iar Înalta Curte spune că toate completele care au judecat nu au avut competență. Pentru o casă naționalizată pe care o revendici primești o flegmă între ochi de la funcționari, la CEDO ți se dă despăgubiri de milioane de euro, iar statul român este amendat cu zeci de mii de euro pentru nerespectarea dreptului de proprietate.
Pentru un leu furat se stă 12 ani la pușcărie, iar pentru doi oameni omorâți pe trecerea de pietoni se dă o sentință cu suspendare - echivalentă cu mustrarea scrisă.
 Unii liceeni confundă școala cu bordelul, iar o profesoară confundă portofelele elevelor cu propria geantă.
Copii devin experți la fotografiat încă din uter, când citesc cu ochii închiși setările camerelor care vor fi lansate peste 1000 de ani. Iubim fotografia; murim dupa ea și devoram vizual, zilnic, zeci de fotografii. Însă, când sunt de numarat iubitorii de fotografie pe suport de hartie, a imaginii adevarate și nu a celei inghesuite în pixelii de internet, atunci se constată că majoritatea fotografilor/iubitorilor de fotografie traiesc cu degetele lipite de tastatură.
Când un copil este omorât de câini pe o proprietate privată din Bucureşti, proprietarul terenului este amendat cu 2.000 de lei pentru lipsa unui plan de pază, iar paznicul este la rândul lui amendat cu 300 de lei. Deși după omorârea unui copil de câinii fără stăpân s-a promulgat o lege împotriva câinilor maidanezi, iar aceștia pot fi eutanasiați dacă nu sunt adoptaţi după două săptămâni de la plasarea lor în adăposturile municipalităţii, la expirarea termenului patrupezii sunt încărcaţi în mașini, fiind apoi abandonați în zonele rurale. Timpul trece, leafa merge, câinii revin la "domiciliu", iar noi mai alergăm o tură ca să-i prindem. Suflet milos, un medic veterinar a adoptat câini maidanezi cât pentru o echipă de handbal și i-a dus pe moșia sa de 5 hectare. Câinii, recunoscători, l-au pus la pământ și l-au gratulat cu 38 de plăgi mușcate, medicul fiind internat în spital. Pentru prevenirea cazurilor asemănătoare cu cel al medicului veterinar s-a lansat proiectul adopției la distanță - puteți avea unul sau mai mulți câini maidanezi în acte, însă neavând spațiu pentru ei, patrupezii vor rămâne la adăpostul municipalității, urmând să plătiți costurile aferente întreținerii lor. În cazul în care uitați să mai plătiți pentru întreținerea câinilor, aceștia vor fi eutanasiați după două săptămâni de neplată.
Dacă eşti preşedintele României, te poţi considera cu moţ în frunte şi să plantezi un stejar la nici 10 m de gorunul lui Horea, fără să te gândeşti că atunci când Regele Ferdinand a sădit un stejar în acelaşi spaţiu, în anul 1924, s-a dus la o distanţă de 50 de m de gorun, iar Regina Maria şi generalul Berthelot şi-au pus stejarii în pământ la 100 de m de simbolul istoric al Transilvaniei.
La capitolul copaci, un milion de hectare de pădure au ajuns într-o stare avansată de degradare din cauza proprietarilor - cu alte cuvinte se impune reîmpădurirea suprafețelor respective, văduvite în ultimii 20 de ani de hoții de lemne - însă cum nu sunt bani, în următorii ani se speră că se vor planta puieți pe 20.000 de hectare, pentru a se preveni alunecările de teren și scurgerile de pe versanți. În cazul în care operațiunea nu va reuși, mersul la munte va deveni o adevărată plăcere.
Pensionarii de 70 de ani, lipsiți de bani, își pun cagule pe față și își atacă vecinii de 90 de ani, care au o brumă de pensie ceva mai răsărită.
Am devenit campionii sărăciei în Europa, în condițiile în care peste 6,6 milioane de români trăiesc la limita subzistenței. Ne putem totuși bucura că suntem pe locul 14 în Europa și pe locul 125 în lume în ceea ce privește sclavia modernă, aproximativ 25.000 de români nemaifăcând față nivelului de îndatorare, fiind supuși traficului de persoane sau căsătoriei forțate (campioni în Europa sunt basarabenii, cu 35.000 de persoane). Totuși, 10.626 de români se pot declara norocoși și fericiți până în pânzele albe, având în vedere că unul este miliardar, iar 10.625 sunt milionari în dolari.
Poliția oferă zilnic exemple de siguranță și încredere. Dacă sunteți chestionat pe stradă de un polițist ce nume aveți și întrebați "De ce?", sunteți încătușat și aruncat într-o mașină a poliției și dus pe un maidan, devenind un sac de box până ajungeți inconștient. La plecare, băieții aflați în timpul serviciului nu uită să vă facă un bine, luându-vă spre păstrare telefonul mobil și banii ce-i aveți în buzunare.
Dacă nu dipuneți de o țigară îi puteți cere una unui polițist care stă la semafor. În cazul unui refuz, îl puteți înjunghia pe polițist și să deveniți un alergător la proba de 5.000 de m. Nu trebuie să vă faceți griji pentru omul legii: acesta va telefona singur la 112, fiind transportat la urgență, unde va primi îngrijiri și va fi în afara oricărui pericol.
Ne place să mergem cu biciletele, chiar dacă nu există piste, și ne uităm cu ciudă la Corea de Sud care folosește autobuze electrice care se încarcă wireless.
Dacă veți spulbera cu mașina o fetiță de trei ani care traversează regulamentar pe trecerea de pietoni, în timp ce vă numărați banii din buzunar, puteți afirma că inocenta v-a sărit brusc în fața autoturismului, iar când veți ajunge în fața probei video și veți vedea că nici măcar nu ați frânat, puteți să afirmați că nu vă mai amintiți nimic, mai ales că nebunia temporară a mai salvat pe mulți alții în cazuri similare.
În cazul în care nu vă place varianta cu număratul banilor la volan și omorâți o fată care traversează regulamentar la culoarea verde a semaforului, fugiți de la locul accidentului, schimbând plăcuțele de înmatriculare cu numere de Bulgaria și ascunzând mașina undeva la țară, în curtea unor prieteni. Poate aveți noroc să nu se sesizeze poliția...
Demnitarii pleacă în vizite private în străinătate folosind pașapoarte diplomatice și nu simple, iar parcul auto și-l reînoiesc cu jeep-uri autohtone ca să se poată urca mai ușor, iarna, panta de acces de la Palatului Parlamentului.
             Mâine va fi o altă zi, însă va fi un nou prilej pentru alte zâmbete amare...
 

13 comentarii:

 1. Antonescu spune ca e o "tara debila"...printul Charles spune ca e "o tara minunata"....
  eu zic ca-i nefericita si bolnava...o boala incurabila...pacat de cei care se mai straduiesc sa-i schimbe pansamentele...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Prințul se referă la peisaje, iar senatorul la mentalitate...

   Ștergere
 2. ti-as spune sa nu te mai amarasti, insa n-ai cum sa nu.
  e trist si revoltator.

  RăspundețiȘtergere
 3. Dpmdv totul tine de educatie.
  Copilul meu a venit zilele trecute acasa povestindu-mi cum a fost facuta dobitoaca, in timp ce se afla pe o trecere de pietoni, de o tanti romanca mult prea grabita in trafic. Tanti aia, are si ea copii, copii ce primesc educatie de la un astfel de specimen. Copii aia, ajung si ei oameni mari. Crezi ca vor semana cu mine? Nu! Ci cu ma-sa.
  Nu as spune ca e pacat de ce-i ce schimba pansamente. Las' sa o faca daca pot si cred in ceea ce fac. Eu una nu as putea. Ranile deschise imi induc stare de lesin. Insa eu sunt purtatoarea de cuvant al calmului, al intelegerii, al respectului, al tonului moderat in orice situatie ne gasim. Prietenii stiu, pentru ca intotdeuna le atrag atentia...
  Jignirile, urletele, flegmele, topoare, cutite, claxoanele nu duc nicaieri.
  Sa incercam cu un zambet, zic! Mie mi-a iesit intotdeauna..... :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Să folosească altă trecere de pietoni.
   Precedenta nu-i poartă noroc...;)

   Ștergere
 4. Thats a very good photo Câtalin

  wish you a nice weekend.

  greetings, Joop

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Crows do not have the law on euthanasia yet...:)

   Ștergere
 5. Dacă sistemele vechi s-au golit de conţinut, nu înseamnă că nu mai pot fi create altele noi. Dar, dacă sistemele şi stilurile sunt greu de înlocuit, fiind dificilă construcţia altora noi, dacă nu chiar imposibilă, jocul nesfârşit al nuanţelor oferă spiritului creator al popoarelor şi oamenilor posibilităţi nelimitate. - Petre Ţuţea

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ce noroc cu tine: așa mai citesc și eu câte ceva...:)

   Ștergere
 6. Parca viata tot asteapta sa fie altfel,
  Iar noi putem,
  Dar ne facem ca n-o auzim....

  Intr-un fel, tot tragi-comico-amar de... :
  "Lasa, alta data(...)"

  Si totusi, tot de fiecare in parte si de toti la un loc, in sens de mentalitate-actiune-spirit-mandrie, ar depinde.

  Poate, pe viitor, intr-un altfel de viitor, vom auzi mai bine, mai stii?!?

  Parca zicea cineva, cu secole in urma, daca nu ma insel, ca speranta moare ultim (*totusi, as adauga eu:) ).

  Asa ca...

  RăspundețiȘtergere
 7. ...speranța a plecat în vacanță și a uitat să se mai întoarcă...:)

  RăspundețiȘtergere
 8. Cred ca si ultima "luminita" se va stinge cat de curand...de! trebuie sa facem economii ca prea multe datorii am acumulat...ne intoarcem in...copilarie.
  Chiar asa arata imaginea copilariei mele...tractoare si ciori.:))

  RăspundețiȘtergere