marți, 3 ianuarie 2012

Noi vs. ei




Logofătul Manole Buhuș a plecat să se plimbe în Occident, la începutul sec. al XIX-lea.
Dacă boierul s-a deplasat acasă cu trăsura, distanțele din Occident le-a topit cu trenul.
Revenit la domiciliu, demnitarul le-a mărturist apropiaților că nu a înțeles cum de niște hardughii de case pe roate, 
animate una de alta, pot să alerge nebune pe șine, fără cai.
Chiar dacă cineva i-ar fi explicat boierului că modernizarea unei civilizații se realizează numai dacă se investește în inteligență,
cu siguranță că purtătorul de cucă nu ar fi înțeles nimic.
Săptămâna trecută, o cunoștință s-a stabilit împreună cu soțul și cu copilul în vârstă de un an la Oslo (Norvegia),
iar un mesaj primit de la fată, astăzi, pune față în față două civilizații:

Am să încerc să fac un scurt rezumat a ceea ce m-a impresionat până acum: prin spatele blocului în care locuim trece una din autostrăzile care taie orașul și, cu toate astea, nu se aude niciodată zgomotul, nici măcar atunci când trece trenul; șoferii nu claxonează, iar noi zicem că suntem la sanatoriu. Aici, câinii și pisicile sunt ținute obligatoriu în casă, chiar daca stai la curte, altfel amenda este foarte mare și nimeni nu riscă asta. Foarte mulți norvegieni au câini și îi plimbă pe stradă, dar cred că toți sunt dresați, sunt atenți numai la stăpan și, destul de bizar, ...nu latră; nu stiu dacă li se face lobotomie la naștere sau de ce, dar n-am auzit vreunul să latre. Mijloacele de transport în comun sunt mereu goale, ai loc pe scaun chiar și la orele de vârf, când se merge către serviciu/casă. Metroul circulă precum tramvaiul. E imposibil să aștepți mai mult de 3 minute. Orașul e curățat permanent. Chiar și în timp ce ninge există oameni cu mașinuțe care merg pe trotuare și curăță..
De când am ajuns, Delia nu a afirmat la vederea niciunei doamne în vârstă: mamaie; asta pentru că oamenii nu sunt gârboviți și nu își arată vârsta. Doamnele în vârstă sunt foarte îngrijite și țanțoșe. Aici, toată lumea practică un sport sau altul; toți au biciclete și schiuri.
Florile oferite cadou se împachetează foarte bizar, ascunse complet într-o hârtie de culoarea cartonului; vânzătoarea îți oferă informații despre cum trebuie îngrijite și garanția pe care o ai la florile respective.
*
În București nu există încă o autostradă care să taie orașul, însă primarul care a renunțat la bisturiu a demarat lucrările la autostrada zburătoare. Claxonatul este un sport național, maidanezii sunt mai deși decât copacii din spațiile verzi, iar mâțele s-au înmulțit pe lângă toate imobilele în care gunoiul menajer așteaptă, în tomberoane, să fie plimbat la gropile de gunoi neecologice. 
Dincolo de locurile libere...în picioare în mijloacele de transport în comun la orele de vârf, metroul nu a circulat la 3 minute, pe toate liniile, decât după inaugurare.
Când ninge ne rugăm să vină primăvara, iar dacă persoanele în vârstă sunt sau nu sunt țanțoșe se poate vedea La un pahar de vorbă, în postarea anterioară.
Nu contează că cei care merg cu bicicleta sunt rari, că pistele pentru biciclete există numai pe trotuarele din centru, iar în multe locuri un pieton și un biciclist nu încap în paralel pe același trotuar...
Mai știu că am toate șansele să fiu privit ca un lunatic...dacă voi cumpăra un ghiveci cu flori și voi cere garanție într-o florărie. 
Suntem la începutul sec. XXI, iar decalajul dintre noi și ei este evident...

11 comentarii:

  1. Pace muzicuta si fotografia ;)Cat despre "Noi vs. ei "este trist , dar ai dreptate. Hmmm garantie intr-o florarie,cu siguranta vei fi privit ca un lunatec,dar cred ca ai fi unul simpatic;)..asta asa sa mai indulcim privirea :P...

    RăspundețiȘtergere
  2. la fel de impresionata am fost si eu cand am ajuns aici...mult timp am condus pe autostrada si tot aveam impresia ca trebuie sa-mi vina cineva din fata:))). de animale ce sa mai zic...3 ore am petrecut impreuna cu o alta domnisoara pe sub masinile din parcare, incercand sa prind o pisicuta, care culmea se distra de minune...mijloacele de transport in comun vin la ora fixa nici mai tarziu nici mai devreme si intotdeauna se respecta coborarea la usa din mijloc si urcarea prin fata si prin spate...cand ninge nici nu mai spun...ma intreb unde e zapada de pe strazi si autostrazi!! cred ca au vreo bagheta magica :p. cu siguranta mai gasim si in lumea civilizata ( asa imi place sa zic) lipsuri dar chiar trebuie sa te incapatinezi sa le cauti si sa le si gasesti!

    RăspundețiȘtergere
  3. As zice sa ne comparam cu ceilalti si in ceea ce oferim fiecare dintre noi, in parte. Binele acela nu a aparut asa peste noapte. A fost un efort comun.
    Si cred ca sunt practici, nu viseaza cu ochii deschisi!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce frumoasa e poza.Ma duce cu gandul la atatea lucruri...:X

    RăspundețiȘtergere
  5. Greșit! Bucureștiul este al doilea oraș ”cool”, după Lisabona!!!!

    Criteriile? Prețul berii, numărul studenților din oraș, numărul de cartiere unde oamenii pot să se distreze, calitatea transportului de noapte și ... legislația privind consumul de canabis!!!!!

    Super! Ce cool ești ursule!! (sper că știi bancul...)
    :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Crisa: garanţii pentru lucruri efemere...
    @ Vera: Uniunea Artiştilor Urbani :)
    @ Fata: apusul zilei de ieri...
    @ Marcel: pe locul al doilea, în sens negativ, după o statistică a unei reviste on-line din Franţa...
    Cu alte cuvinte...e bine că suntem penultimii.
    Ce super!/ce noroc/ce cool că mai există Albania...

    RăspundețiȘtergere
  7. MULTUMESC !
    acum, dupa ce-am citit, m-am elucidat ..
    nu stiam ce-mi produce "lipsa-de-chef-de-viata" de fiecare data cand ma intorc de pe astfel de taramuri (descrise de cunostinta ta)acasa..
    am despachetat..m-am odihnit...mi-am revazut prietenii dragi...am incercat sa-mi reiau viata de acolo de unde-am lasat-o cu cateva zile in urma...si am constatat ca-mi este imposibil...
    nici macar una dintre pozele facute nu le pot privi, edita, posta...sunt inca "beata" de emotiile si trairile pe care locurile si oamenii NORMALI mi le-au oferit neconditionat...
    mi-a facut foarte bine postarea ta..imagine...scriere...mai putin muzica ;)
    La multi ani !!!
    si la cat mai multe astfel de postari !!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Roua: de milenii...
    @ Sorina: muzica nu-i a mea :p

    RăspundețiȘtergere