marți, 14 martie 2017

Despre fotografie...cu dezinteres...Fotografia reprezintă pentru majoritatea oamenilor o atracție universală, iar populația planetei gonește spre iluzia acesteia, ca și cum ar încerca să ajungă la o oază aflată în mijlocul deșertului. La începutul drumului, când laptele și mierea electrizează neuronii posesorilor de aparate de fotografiat, entuziasmul oamenilor este nelimitat, crescând considerabil sumele de bani investite în aparate, obiective și alte accesorii, chiar dacă producătorii de aparate foto au ajuns la concluzia că 90 % dintre utilizatori acestora sunt lipsiți de inspirație. Cu toate astea, dansul continuă. Numai în România, 13,1 milioane de cetățeni dețin cel puțin un aparat de fotografiat...
Fotografia este un drum spre infinit, pe parcursul căruia veți întâlni nenumărați oameni care merg în aceeași direcție, de multe ori călcându-vă pe bombeuri, iar persoanele care vă zâmbesc în față cu nevinovăție au darul de a vă vâna fiecare respirație, fiecare zâmbet, fiecare cuvânt, atâta timp cât aveți un punct de vedere diferit de al lor.
Fotografia este domeniul perfect în care prietenii pot fi numărați pe degetele de la ambele mâini, iar criticii care trăiesc în utopice lumi nu încap niciodată în vagoanele unui tren InterRegio.
Fotografia a rămas cantonată și își apără cu înverșunare ultima redută care îi mai aparține, cea digitală, însă, în peste 95 % din cazuri, imaginile digitale care par grozave pe un dispozitiv arată mizerabil atunci când sunt printate pe suport de hârtie. Cu alte cuvinte, fotografii sunt oameni care călăresc pe cai morți, fără să conștientizeze.
Fotografia este un lucru simplu, captarea acesteia putând fi realizată de un analfabet, de un copil de școală generală, de un student sau de un om matur, diferența sau esența mesajului acesteia fiind dată de efortul de gândire care însumează nivelul de pregătire intelectuală al fiecăruia. Altfel spus, un analfabet poate realiza cu totul întâmplător o fotografie excepțională, în timp ce persoanele care gândesc înainte de a apăsa pe declanșator se remarcă prin constanță.
Fotografia este o încercare de redare a ceea ce vedem cu ochiul liber, însă niciodată aparatele și obiectivele nu vor avea perfecțiunea ochiului uman, nereușind să redea cu claritate detaliile din zonele cu foarte multă lumină (supraexpuse) sau în spațiile în care umbra sau bezna sunt stăpâne (subexpuse), iar cine crede că o fotografie nu necesită un gram de editare se înșeală cu grație.
Fotografia este un banal și cotidian drog, măcinând zilnic neuronii a miliarde de oameni, care stau cu degetele lipite de ecranele telefoanelor mobile și cu ochii captivi în spațiul virtual. 
Viitorul fotografiei va sta în inspirația celor care dezvoltă industria telefoanele mobile. Din 7,2 miliarde de locuitori ai planetei, 5,1 miliarde de oameni folosesc telefoane mobile, 47 % trăind în Asia. Așadar, după marea invazie din anul 1241, când Europa a tremurat în fața călăreților mongoli, va urma un nou asalt, de data asta la nivel digital. Evident, lupta este pierdută dinainte. Europenii călăresc pe cai morți, însă încă nu au conștientizat acest aspect...

9 comentarii:

 1. The world makes are not always in the right direction and there's nothing you can do about it. True photographer probably for a long time will be used professional cameras, not the phone. Regards.

  RăspundețiȘtergere
 2. ah, l'attrait universel de l'écriture ...
  ;-)

  RăspundețiȘtergere
 3. fotografia.....hmmmm.. o clipa oprita in loc lasata in grija eternitatiii!!!

  RăspundețiȘtergere
 4. Nada mejor que... el clasico, a pesar del ambiente.

  RăspundețiȘtergere
 5. Boa tarde, a foto é a visão no momento de quem faz a captação, certo que hoje, muitas das fotos não reais com o que foi fotografado, são alteradas, o digital dá essa possibilidade.
  AG

  RăspundețiȘtergere
 6. Daca tu esti multumit cu ceea ce realizezi, poate ca ceea ce se intampla pe planeta ar putea trece pe un plan secund...:)

  RăspundețiȘtergere
 7. Intoteauna imaginea ajunge mai repede in mintea omului decat cuvantul,dar daca imaginea are menirea sa si vorbeasca atunci ajunge si la sufletul omului.
  Acest sentiment il simt eu in fotografiile tale,Catalin.

  In rest...batalie pe toate planurile .

  RăspundețiȘtergere
 8. Un fantástico mural!!. Por poco lo pillan dentro :))

  RăspundețiȘtergere
 9. No se si he comprendido bien la exposición pero me ha parecido entender que en ella habla de la batalla entre la cámara especializada y el teléfono móvil. Personalmente pienso que cada cosa está pensada para una finalidad concreta y específica y los aparatos multiusos como el smartphone al final ni son buenos teléfonos, ni buenas cámaras fotográficas, ni buenas cámaras de video, ni buenos reproductores de música. En una palabra sirven para todo pero no son buenos en nada. Todo ello sin olvidar que tienden a automatizar excesivamente la fotografía y yo prefiero mantener el control sobre la cámara, no que ella me controle a mi.
  Un abrazo,

  RăspundețiȘtergere